Formel 1 är den populäraste motorsporten

Formel 1 är den hösta klassen av fyrhjulsdriven racing av fordon med ett säte. Formel 1 har varit en av de största formerna av motorsport sedan den lanserades 1950. ”Formel” i namnet syftar på de regler som måste uppfyllas av den bil som ska vara med och tävla i formel 1.

En Formel 1-säsong består av ett antal tävlingar där man kör på banor runtom i världen som är specialbyggda för detta ändamål samt ombyggnad av allmänna gator. Dessa tävlingar kallas Grand Prix och kommer från franskan och betyder stora priset. Formel 1 har ett poängsystem där du samlar poäng under säsongens alla tävlingar och den personen med högst poäng vid säsongens slut går hem som den stora vinnaren. Tävlingarna sker oftast på specialbyggda tävlingsbanor men som exempel så är en av tävlingarna på avspärrade gator i centrala Monaco.

Formel 1 är den snabbaste formen av motorracing och bilarna kan uppnå en toppfart på 375 km/h och kan uppnå upp till 6 g-krafter i kurvorna. Bilarna är av stor del beroende av elektricitet men man förbjöd 2008 all form av körhjälp som underlättar för föraren. Eftersom att denna sport förändras med tiden, beroende av att tekniken går framåt så har även formel 1 ändrats med åren. Av tradition så körs de flesta av tävlingarna av Europa men under senare år då sporten växer så ser man nu tävlingar flera olika kontinenter. I formel 1 så måste varje lag ha två förare i varje lopp och man får max ha fyra förare under en säsong som man får växla mellan inför varje tävling. Man hade under 2014 års säsong en global TV-publik på 425 miljoner tittare. Vilket gör det till en av världens mest sedda i tävlingssammanhang.

Bookmark the permalink.